Is honing gezond?

Discussie: is honing gezond of niet?

Over de vraag of honing gezond is of niet bestaat al jaren lang veel discussie. Een interessant product om eens te onderzoeken en te kijken naar de feiten. Eerst zullen we kort uitleggen wat honing nu eigenlijk is.

Honing is het oudste zoetproduct ter wereld. Waarschijnlijk werd honing al ruim 150 miljoen! jaar geleden gegeten en gebruikt voor haar medische werking. Honing wordt zoals veel mensen weten door honingbijen gemaakt. Voor hen dient het als voedsel. Ze vliegen van bloem naar bloem om daar nectar uit te halen en dit in te slikken. De bijen voegen in hun lichaam enzymen toe en braken het vervolgens uit in honinggraten, waar overtollig vocht vervolgens verdampt.

Maar is honing gezond?

Erg lekker klinkt het niet, de manier waarop honing gemaakt wordt. Maar is het nou gezond? Veel mensen denk dit omdat het een heus natuurproduct was, dat zelfs door grootmoeder al veelvuldig werdt gebruikt. Maar, zo heel gezond is honing helemaal niet. Er gaan geruchten dat honing veel vitamines en andere voedingsstoffen bevat, maar dit is niet juist. De weinige voedingsstoffen die erin zitten wegen niet op tegen de suikers die het bevat.

Honing bestaat voor zo'n 80% uit suikers. Dit zorgt ervoor dat het consumeren van honing een energie-boost kan geven. Maar, de vele suikers zorgen ook voor een hoop calorien, ruim 320 kcal per 100 gram honing. Echt bevordelijk voor het dieet zal het eten ervan dus niet zijn.

Dus honing is ongezond?

Zo af en toe honing op brood, of in de thee is niet erg. Maar men zal van de gedachte dat honing erg goed voor je is moeten afstappen. Het is hoofdzakelijk suikers en water, dat je consumeert. Daarnaast zijn er aanwijzingen te geloven dat het eten van veel honing een verhoogd risico op kanker met zich meebrengt. Hier wordt momenteel veel onderzoek naar gedaan.

Voor kinderen tot één jaar is het ook niet verstandig honing te eten. De sporen van de clostridum-bacterie die in honing zitten kunnen botulisme veroorzaken. Dit kan spierzwakte en verlammingen tot gevolg hebben. Wanneer het kind eenmaal genoeg afweerstoffen heeft ontwikkeld (vanaf zo'n 12 maanden) is het veilig om honing te laten eten.

Langzaam genezende wonden? Probeer honing!

Honing kan helpen traag helende wonden sneller te laten genezen. De zogenaamde eco-honing wordt al duizenden jaren gebruikt om het helingsproces van wonden te versnellen, met resultaat. Dit komt door de anti-bacteriele werking die de honing heeft.

Vindt u dit artikel de moeite waard? Deel het!