Is kokos gezond?

Is kokos echt zo gezond als wordt gezegd?

U hebt vast al eens gehoord dat het gezond is: kokos. Het wordt steeds vaker gebruikt, op verschillende manieren. Zo bestaat er kokos-olie, kokos-drinken, kokos voor op brood, etc. De laaste jaren wordt het steeds duidelijker dat kokos erg gezond is voor mensen, om regelmatig te consumeren. Maar waarom eigenlijk? En zit kokos niet bomvol verzadigde vetten? Wij leggen het u uit.

Kokos is erg gezond om regelmatig te eten!

Bijna alles van de kokosboom kan worden gebruikt door mensen. Vooral de kokosnoten worden gebruikt voor consumptie. De mensen waarvan u hebt horen zeggen dat kokos vol verzadigde vetten zitten, hebben volkomen gelijk. Maar als ze erbij zeggen dat het daarom ongezond is, moeten we ze verbeteren. De verzadigde vetten in kokos(olie) bestaan namelijk grotendeels uit middellange vetzuurketen. Dit heeft als gevolg dat de lever de kokos(olie) erg snel kan afbreken. Dit heeft vooral een positief effect op ons metabolisme, omdat dit hierdoor versnelt wordt.

Het eten en/of drinken van kokos heeft nog meer voordelen. Zo zit het vlees van de kokosnoot bomvol vezels. Deze zijn erg belangrijk voor een gezond darmstelsel en werken als een soort 'smeermiddel' voor de darmen. Ook de spijsvertering heeft baat bij de vezels in kokos. In 100 gram kokosvlees zit 12 a 14 gram aan vezels. Aanbevolen wordt om dagelijks zo'n dertig gram aan vezels te eten, waarbij kokos dus prima in kan voorzien.

Kokos zitten naast deze vezels ook bomvol vitamines en mineralen. Deze zijn essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam. Er zit o.a. veel vitamine B11 in kokos.

Kokos bevat veel anti-oxidanten

In kokos zitten veel anti-oxidanten, die ook erg gezond zijn voor ons lichaam. Anti-oxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen, die o.a. ziektes als kanker kunnen veroorzaken. Daarnaast verhogen deze vrije radicalen de kans op hart- en vaatziektes. Het consumeren van kokos verkleint deze kans.

Vindt u dit artikel de moeite waard? Deel het!